keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Etsi ja voita

Ryhmässämme oli Miika, Joanna ja minä. Tehtävänanto oli keksiä uusi leikki ja valita kolme esinettä joita leikissä käytetään. 

Suunnittelimme leikin Etsi ja voita. Ryhmä jaetaan kolmeen ryhmään, jokainen ryhmä saa yhden esineen, jonka piilotamme, kun ryhmä menee oven ulkopuolelle. Näytämme esineet ryhmille ennen piilotusta. Nopeiten esineen löytänyt ryhmä voittaa.


  

tiistai 4. lokakuuta 2016

Renkomarkkinat

Tapahtuma oli Renko markkinat. Ne ovat joka heinäkuussa Rengossa järjestettävät markkinat, jonne tulee aina muiltakin paikkakunnilta väkeä. Ne ovat ainoa iso tapahtuma Rengossa. Renkoviikko huipentuu lauantaina Renko markkinoihi. Renkoviikolla on joka päivä erilaisia tapahtumia. Markkinoilla on myös traktori- ja autoesittelyjä ja baarissa on karaokea ja kaikenlaista muuta tekemistä löytyy, ei vain myyntikojuja.


Olin paikalla, koska se on perinne monille mennä markkinoille tapaamaan tuttuja ja mahdollisesti ostamaan jotain kivaa. Olen käynyt markkinoilla ensimmäisen kerran 4-vuotiaana ja siitä eteenpäin joka vuosi. Pienenä kävin vanhempieni ja isoveljeni kanssa, mutta nykyään käyn siellä kavereiden kanssa, yleensä ostamme jotain yhteistä ja pelaamme pelejä ja vain kiertelemme torilla. Toissavuonna ostimme kaverini kanssa samanlaiset lippikset, mutta minun lippikseni katosi luokkamme mökkireissulla :(.


Olen oppinut, että jos on markkinoilla myyjänä tai muuten töissä on tärkeää olla todella ystävällinen ja helposti lähestyttävä ja on osattava myydä tuotteitaan innokkaasti ja asiantuntevasti. Siisti ja hieman huomiota herättävä koju, jossa on esim erilaisia käsitöitä houkuttaa asiakkaita. Jos myyjä on tämän lisäksi ystävällinen ja sopivan tuttavallinen tulee kojusta ostettua jotai paljon todennäköisemmin.



lauantai 1. lokakuuta 2016

Oiva

Tilojen, pintojen ja välineiden puhtaus

Tilojen, pintojen ja välineiden puhtautta todettaessa tarkistetaan tilojen yleinen siisteys ja puhtaus, työvälineiden, laitteiden, siivousvälinetilan, siivousvälineiden, pakkausmateriaalien ja kuljetusastioiden puhtaus tarkistetaan. Tarkistetaan onko haitta- ja muita eläimiä, myös paikan jätehuolto tarkistetaan. Desinfiointiohjeet ja -aineet, sekä puhdistusaineet ja -ohjeet omavalvonnan osalta tarkistetaan myös. Tarkastaja mittaa mahdollisesti pintapuhdistusnäytemittarilla tai yleensä pelkällä paljaalla silmällä paikan puhtauden. Hän mittaa lämpötilan ja tarkistaa hygieniakäytännöt ja henkilökunnan toimintatavat.

Henkilökunnan toiminta ja koulutus

Henkilökunnan toimintaan ja koulutukseen kuuluu työtapojen hygienisyys, käsihygienia, työvaatteet, henkilökunnan terveydentila ja hygieniaosaaminen.  Parhaaseen hymynaamaan vaaditaan, että henkilökunnan työtavat noudattavat hygieniasääntöjä, eli he pesevät kädet ja käyttävät kumihanskoja ja esim kahvilassa ottaessaan leivoksen vitriinistä he käyttävät pihtejä. Heillä on puhtaat ja siistit työvaatteet. Henkilökunta ei saa tulla kipeänä töihin ja tarttuttaa kaikkia asiakkaita. Heidän täytyy myös tuntea hygieniasäännöt ja käytännöt.

Elintarvikkeiden tuotantohygienia

Elintarvikkeiden on oltava turvallisia "kattovaatimus". Tuottajan vastuulla on huolehtia, että elintarvikkeet täyttävät vaatimukset(lueteltu erikseen eläintiloille ja kasvitiloille). Elintarvikkeet on voitava jäljittää tuotantotiloille asti ja tuottajalla on vastuu tuottamastaan elintarvikkeesta. Jos tuotteessa on puutteita on tuottajan tehtävä korjata puutteet. Elintarvikkeissa ei saa olla fysikaalisia vaaroja esim lasinsirut, metallinpaloja. Elintarvikkeiden kuljetusastioiden käsittleyhygienia ja pesutoiminta ovat myös tuotantohygieniaa.

Elintarvikkeiden lämpötilojen hallinta

Lämpötilojen täytyy pysyä lainsäädösten mukaisella tasolla. Lämpötilakirjausten täytyy olla ajantasalla selkeästi tehty. Jos on automaattinen lämpötilan seurantajärjestelmä, sen tuloksia on seurattu ja järjestelmän hälytysten raja-arvot on asetettu asianmukaisesti.
Lämpötiloja tulee seurata ja pitää seurannasta kirjaa omavalvontasuunnitelman mukaisesti.
Tarkastajalle "todistetaan" lämpötilojen hallinta näyttämällä kirjanpitoa lämpötiloista, kirjanpito on ajan tasallla ja huolella tehty.

Myynti ja tarjoilu

Asiakaspalvelun tasoa tai ruoan makua ei arvioida Oiva-raportissa ollenkaan. Myynnissä ja tarjoilussa arvioidaan se, ilmoitetaanko tuotteiden sisältö, eli allergioita ja vastaavia aiheuttavat raaka-aineet, henkilökunnan sekä tarjoilun hygienia sekä henkilökunnan työvaatteet. Myynnissä olevien tuotteiden merkinnät tarkastetaan myös.

Allergiat ja intoleranssit

Elintarvikkeet sisältävät vain reseptiin kuuluvia allergioita ja intoleransseja aiheuttavia ainesosia eivätkä ne saa mennä sekaisin. Eri elintarvikkeisiin, joita resepti ei sisällä ei saa koskea samoilla välineillä tuotteen tekovaiheessa. Kaikki allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat on merkitty tuotteeseen tai ne kerrotaan kysyttäessä.

Pakkaus- ja elintarvikekontaktimateriaalit

Tölkkien ja lasipurkkien kunto, kansien oltava tiiviitä ja laitettu huolella kiinni. Myös niiden puhtaus tarkastetaan. Purkkeja pitää säilyttää niille oikeanlaisissa oloissa, että ne eivät saastu tai pilaannu. Elintarvikkeiden säilytyspurkkeja pitää käsitellä ja käyttää oikein eli niiden mahdolliset rajoitukset ja kiellot otetaan huomioon, esim oikeanlaiset pakkauskalvot, -pussit ja -rasiat.

Elintarvikkeiden toimitukset

Elintarvikkeiden tulee säilyä ehjinä ja puhtaina ja esim kylmäketju ei saa katketa missään kuljetuksen vaiheessa. Asiakirjoja toimituksista pitää säilyttää vaatimusten mukaan. Tarvittaessa puutteet toimituksessa tai omavalvonnassa korjataan ja kirjataan ylös.

Jäljitettävyys ja takaisinvedot

Toimittajan pitää tietää keneltä on hankkinut raaka-aineet ja kenelle niitä on toimittanut eteenpäin. Pitää myös tietää tuotteiden hankkimis- ja toimittamisajankohdat. Toimittajalla pitää olla toimiva järjestelmä, jonka avulla kirjataan riittävällä tarkuudella tiedot lähtevistä ja saapuvista elintarvike-eristä.

Oiva-raportin esilläpito

Oiva-raportin pitää olla näkyvällä paikalla elintarvikehuoneiston pääsisäänkäynnin läheisyydessä. Kaikkien netissä tuotteitaan myyvien tulee julkaista Oiva-raportti etusivullaan. Kun raportti on esillä kuluttajat voivat nähdä millainen paikka on ja se saattaa lisätä asiakaskuntaa. Asiakkaiden näkökulmasta on hyvä tietää paikasta jossa asioi enemmänkin. Myös elintarvikelaissa sanotaan, että raportin pitää olla esillä.