sunnuntai 21. toukokuuta 2017

3. Blogitehtävä: Taitajakisat 2017

Oppaiden työ:

- Tehtäviin kuuluu tukihenkilönä toimiminen eli oppaat huolehtivat kilpailijaparista, kulkevat heidän kanssaan vessaan, saattavat heidät kipailupaikoille, käyvät heidän kanssaan syömässä, yms.
- Kaikki oppaat valmistautuvat omalla tavallaan.
- Työpäivä kestää noin 8 tuntia, mahdollisesti pidempään.

Muut koulutusalat:

- Aloilla oli erilaisia esittelyjä, lähes jokaisella oli screenit. joissain oli oppaita, mainoksiakin oli ja erilaisia kilpailuja esim. kahoot, arvontoja ja onnenpyörä. Joissain oli myös tekemistä, kuten autoalalla oli autosimulaattori.

Taitaja2018-finaali:

Matkailualaa esittelisin screenillä ja joku myös kertoisi alasta. Kahoot tai joku muu vastaava tai kilpailu kuuluisi myös esittelyyn, sekä arvonta.

1. Blogitehtävä: Perehtyminen työssäoppipaikkaan

Taustatietoja yrityksestä:

- Omistaja: Lauri Kautto ja Sirje Martin
- Päätoimiala: Kukkien vähittäismyynti
- Perustamisvuosi: Kasvitarha 2007, jolloin viljeltiin avomaalla ja aloitettiin kasvihuoneen rakennus. Kasvihuoneen viljely aloitettiin 2008.

Liikeidea ja toiminta-ajatus:
Kesäkukkien viljely ja myynti paikan päällä kasvitarhalla ja torilla, sekä vähän tukkumyyntiä. Lassen tori toimintaan tavaran tuottaminen, hankinta ja myynti
Yrityksen henkilökunta:

Mitä taitoja työntekijän tulisi hallita?
- Hyvä asiakaspalvelija, tietämystä tuotteista, hyvä terveys, kaunisluonteinen, ahkera, itsenäisyys työskentelyssä, oma-aloitteinen, nopea oppimaan ja täytyy olla tekemisen halua.

Miten yritys on määritellyt toiminnan laadun ja miten sitä seurataan?
- Asiakkaiden on mahdollista antaa palautetta, Facebook-sivut, tavaran palautus ja arviointi, asiakkaiden kanssa puhuminen. Tavaran ja palvelun pitää olla hyvä. Pyritään siihen, että joka vuosi tehdään parasta. Viljellään meille sopivimmat tuotteet ja paras hoito tuotteille. Asiakaspalvelu on suuressa roolissa, joten sen on oltava hyvää. Suurin osa asiakaskunnasta on tullut "puskaradion" kautta.

Miten henkilökunnalle tiedoitetaan yrityksen asioista?
- Usein aamupalaverissa kahvipöydässä. Henkilökunnalle pidetään tarvittaessa pieniä palavereja. Monesti aamulla työn alkaessa tärkeimmät asiat käydään läpi. Kiireelliset asiat voidaan ilmoittaa puhelimitse.

Miten uusien työntekijöiden perehdyttäminen toteutetaan?
- Yrityksen toimintatapa ja muut tärkeät asiat käydään läpi, kasvihuoneen kasvit käydään läpi ja uusi työntekijä lukee kukkakansion, jossa on tarhan kukista ja niiden hoidosta asiaa, kahvimökissä on myös omat paperit, joissa on kahvimökin töistä, omavalvontasuunnitelmasta yms. kerrottu, joten ne luetaan. Kasvihuoneella on nimilappuja kasveille ja hintalappuja, joten niitä tutkitaan ja koitetaan opetella.

Miten yrityksessä huolehditaan henkilöstön työhyvinvoinnista?
- Lakisääteinen työterveyshuolto, työntekijöillä on omat tauot ja omaa palautetta on mahdollista antaa. Nuorten kohdalla otetaan huomioon työvuorolistoissa toivomukset (ylioppilas-, rippijuhlat, omattoivomukset)

Millainen on yrityksen imago ja miten sitä tuodaan esille? (julkinen kuva, vaikutelma)
- Pyritään siihen, että jäisi paras mahdollinen kuva, eli että tuotteiden laatu ja palvelu ovat hyviä. Kasvihuone pyritään pitämään ulkoa ja sisältä järjestyksessä. Pihaa tehdään koko ajan, jotta asiakkailla olisi mukava olla (parkkipaikka, päällystys, perennapenkit, vesialueet jne.)

maanantai 8. toukokuuta 2017

2. Blogitehtävä: Erilaiset asiakasryhmät

Kasvitarhalla otetaan huomioon erilaiset asiakasrymät pääasiassa työntekijöiden puolelta. Siellä ei ole rappusia tai vastaavia, mutta yhteen kasvihuoneeseen mentäessä on kynnys, joten esim. pyörätuolilla ei sinne pääse. Isompaan kasvihuoneeseen on esteetön pääsy. Kasvihuoneiden pöydät ovat tosin ehkä hieman korkealla pyörätuolia ajatellen, mutta niiden onkin tarkoitus olla hyvällä työskentelykorkeudella.
Kasvitarhan pihassa on pari keinua ja vastaavia, joissa lapset voivat halutessaan leikkiä vanhempien ollessa ostoksilla. 
Henkilökunta ottaa kaikenlaiset asiakkaat samalla tavalla huomioon ja esimerkiksi vanhempien ihmisten tai liikuntarajoitteisten vieraillessa heille voidaan kerätä kasvit ja viedä ne autolle heidän puolestaan. 
Ruokavalioista en osaa vielä sanoa, koska kahvimökki ei ole vielä auki.

maanantai 1. toukokuuta 2017

Työssäoppi - Alajoen kasvitarha

Vko 5

Viidennellä viikolla olin kahvimökissä aika paljon, opin mitä mökin avaamiseen ja sulkemiseen sisältyy, koska tein molempia. En kuitenkaan joka päivä ollut pääasiassa kahvimökissä, koska sovimme toisen työntekijän kuka hoitaa kahvimökkiä kanssa, että se kuka on avaamisvuorossa hoitaa pääasiassa mökin, mutta tarvittaessa menemme molemmat. Kun en kahvimökissä ollut olin kasvitarhan puolella myymässä ja täyttämässä pöytiä. Näytin myös torstaina uudelle kesätyöntekijälle miten kahvimökissä toimitaan.

Vko 4

Neljännellä viikolla täytin pöytiä ja kasvien hoitotöitä alkuviikosta. Siivosin kahvimökkiä sen avausta varten. Siivoukseen kuului ikkunoiden ja jääkappien pesua, pakastimen täyttöä jäätelöillä ja kylmäkaapin täyttöä limuilla, mehuilla ja energiajuomilla. Torstaina testasimme kahvimökin uunia. Perjantaina kahvimökki avattiin ja olin siellä aina, kun oli asiakkaita, muuten täyttelin kasvipöytiä. Olin myös lauantaina töissä, silloin olin lähes koko päivän kahvimökissä. Lauantaina alkoi jo olla kunnolla asiakkaita, joka oli hyvä, koska opin toimimaan kahvimökissä, kun kiireessä ei ollut aikaa ihmetellä ja miettiä, piti vain saada asiakkaille tuotteita myytyä. 

Vko 3

Kolmannella viikolla kylvin erilaisia kukkia ja vihanneksia kuten esim, kurkkua ja samettiruusua. Ennen kylvmistä täytin purkit, joihin kasvit tulivat. Kylväminen oli tarkkaa työtä, koska siemeniä piti laittaa tietty määrä jokaiseen purkkiin. Laitoin myös mustasilmäsusanna-amppeleihin niihin tarvittavat kannattimet. "Perkasin" pelargonioita ja järjestelin orvokkeja loppuviikosta. Palvelin myös asiakkaita. Asiakaspalvelua alkoi olla jo aika paljon, joten sitäkin puolta on päässyt oppimaan ja myös kukkien tunnistaminen alkaa olla helpompaa ja se tekee asiakaspalvelusta mukavampaa, kun löydän heidän pyytämiänsä kukkia ja osaan jonkin verran auttaa. Monissa asioissa minun täytyy kylläkin edelleen pyytää neuvoa.

Vko 2

Toisella viikolla autoin Lassea laittamaan pihassa olevaan katokseen kasvihuonemuovit seiniksi, jotta siitäkin tulisi tilapäinen kasvihuone, koska näin kylmien ilmojen takia amppelit täytyi saada lämpimään tilaan. Viikon aikana myös siirsimme amppeleita tuohon rakentamaamme kasvihuoneeseen. Yhtenä päivänä siivosimme pihapiiriä, eli katkoimme kuolleet ja kuivuneet kasvit pois ja haravoimme. Käänsin myös köynnöskasveja niiden tukiin, jotta ne eivät tartu toisiinsa kiinni. Kävimme myös Sirjen kanssa kasveja läpi, jotta löytäisin eri kasvit ja tietäisin jotain niiden hoidosta. Olin myös mukana muutamassa asiakaspalvelutilanteessa.

Vko 1

Ensimmäisellä viikolla olen tehnyt erilaisia töitä kasvihuoneessa mm. lajitellut ja täyttänyt ruukkuja, asetellut köynnöskasveja tukiinsa, laittanut tukia kasveille, kiinnittänyt amppeleiden kannattimia, "parturoinut" neilikoita ja ottanut huonoja ja kuivuneita lehtiä kukista. Olen opetellut kassan käyttöä ja ollut mukana asiakaspalvelutilanteissa. Sain kotiin mukaan kansion, jossa kerrotaan erilaisista kasveista ja niiden hoidosta, jotta osaisin vastata asiakkaiden kysymyksiin vähän paremmin ja tunnistaisin kasveja.