Elinvoimainen luonto ja tinkimättömät osaajat loihtivat herkkuja:
Suomalainen ruokakulttuuri kumpuaa pohjoisen luonnon mauista ja elinvoimasta,
perinteistä sekä uusista vaikutteista. Metsien villit marjat, sienet ja riista sekä vesiemme kalat ovat
aromeiltaan vahvoja ja raikkaita. Erilaisten ravitsemuksellisten haasteiden ratkaiseminen on saattanut suomalaisen
terveellisen syömisen osaamisen maailman kärkeen. Ravitsemustieteen taso on
huippua ja sitä hyödynnetään monin tavoin.
Suomalainen ruoka maistuu muillekin kuin meille. Huippuammattilaiset yhdistävät
omat raaka-aineet, ruoanlaiton traditiot ja muotoilun maailmalta tuotuihin oppeihin. Kansainvälisten vieraiden on helppo tarttua
koko kädellä suomalaiseen soppalusikkaan.
Pohjoisen luonnon kulinaarinen sinfonia:
Luonto on Suomessa lähellä, niin ajatuksissamme kuin
kilometreissä. Pääkaupungistakin pääsee helposti metsään
hiljentymään, lenkkeilemään tai marjaan.
Mustikoilla, puolukoilla, kantarelleilla ja tateilla herkutellaan
himokerääjien kodeissa ympäri vuoden. Itse poimitut
ja pakastetut marjat ovat monelle ulkomaalaiselle
ihmetyksen aihe!
Itse metsästettyä riistalihaa syödään monissa suomalaiskodeissa.
Useimmiten riista-aterialla on hirveä, mutta
myös peuraa ja jänistä tarjotaan. Riistalinnuista yleisimmät
ovat sinisorsa ja sepelkyyhky.
Luonnosta tuotetaan myös erikoisia herkkuja. Esimerkiksi
koivunmahla, kuusen vuosikasvu kerkkä ja terva
muuntuvat osaavien harrastajien ja pienjalostajien käsissä
juomiksi, siirapeiksi ja muiksi herkuiksi.
Maailman pohjoisin maatalous:
Missään muussa maassa ei harjoiteta maataloutta
yhtä pohjoisessa kuin Suomessa.
Kesällä suomalaisilla kasveilla on kiire: koko kasvuprosessi
pitää käydä läpi kuukautta paria lyhyemmässä
ajassa etelän lämpöön verrattuna. Nopean kasvun tekevät mahdolliseksi pitkän kesäpäivän
runsas valo, Golf-virran lämpö ja olosuhteisiin sopeutuneet
lajikkeet.
Hyvä hygienia-
ja rehuosaaminen tekee suomalaisesta lihasta,
maidosta ja munista maailman puhtaimmat.
Suomalaiset terveyspommit:
Suomalaisiin perusraaka-aineisiin perustuva ruokavalio
on terveellinen. Ruokavaliomme sisältää paljon ruista ja
kauraa, joiden energia auttaa jaksamaan pitkään ja kuidut
hellivät suolistoa. Rypsiöljystä ja rasvaisista kaloista
saadaan tarpeellisia rasvahappoja sydämen, verisuonien
ja ihon hyvinvointiin. Pohjoisen kesän marjat ja juurekset
sisältävät puolestaan vastustuskykyä vahvistavia antioksidantteja
ja muita tärkeitä ravintotekijöitä.
Lähiruoan terveellisyys
kiteytyy vähäiseen jalostusasteeseen ja tuoreuteen. Tämän vuosituhannen nuosevia ilmiöitä ovat super-, lähi-
ja luomuruoka sekä kestävä ruokavalio.
Monelle ruoka-ainerajoitteiselle on lottovoitto asua
Suomessa. Laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää tavallisesta
kaupasta runsaasti itselleen sopivia vähälaktoosisia
ja laktoosittomia maitopohjaisia tuotteita.
Keliaakikolle on tarjolla gluteenittomia leivonnaisia.
Ostoskoriin luomua ja lähiruokaa:
Suomessa on paljon luomumaataloutta. Kuluttajamarkkinat
ovat pienet, mutta kasvavat lamasta huolimatta. Uudelleen löydetty lähiruoka-ajattelu on ottanut nopeasti
tuulta alleen.
Säästäväinen
raaka-aineiden käyttö, hukkaruoan välttäminen,
sesonkien mukainen ruokailu, kasvisten käytön
lisääminen ja lihan kohtuullinen käyttö olivat vielä
muutama vuosi sitten vanhanaikaista sodanjälkeistä
köyhäilyä ja nipottamista, mutta nyt ne ovat muuttuneet
osaksi valistunutta kuluttamista.
Konkreettisia esimerkkejä kestävän ruokavalion
etenemisestä on paljon. Esimerkiksi kaurahiutalepakettiin
on ilmestynyt ilmastovaikutuksista ja vedenkulutuksesta
kertovat merkit, arominvahventeista
vapaita tuotteita markkinoidaan ja alalla toimii ensimmäinen
hiilineutraali yritys.
Kippis:
Omintakeista ruokajuomakulttuuriamme
edustaa kraanaveden juonti ja maidon laaja
käyttö ruokajuomana. Suomessa riittää puhdasta makeaa vettä. Pohjavesi
on helposti käytettävissämme hiekkaharjuihin varastoituneena.
Suomalainen olut on nykyään pääasiassa vaaleata ja kirkasta.
Suurten panimoiden rinnalle on jälleen noussut
pieniä käsityöläisyrityksiä, jotka rikastuttavat valikoimia.
Viini on osa uudempaa ruokakulttuuriamme. Viinikulttuuri on innostanut myös
kotimaiset marjantuottajat kehittämään alkoholijuomia
omista marjoistamme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti