keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Ruokakulttuuritehtävä

LAPPI



Kuvahaun tulos haulle suomi maakunnat kartta lappi
Lappi Suomen kartalla


















Lapin ruokakulttuuri on puhdasta ja luonnollista. Ruoka valmistetaan perinteitä kunnioittaen ja on valmistettu laadukkaista ja monipuolisista raaka-aineista, kuten marjoista, poronlihasta ja kalasta. Tunnetuimpia Lapin herkkuja ovat varmastikin leipäjuusto hillojen kera, poronliha, lohi, siika ja ohrarieska. 

Lapin ohrarieska:

n. 4 kpl (halkaisija noin 30 cm)

2 l kylmää vettä
2 tl suolaa
2 kg ohrajauhoja

(2 tl leivinjauhetta)

1. Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe, lisää sekaan kylmää vettä nopeasti käsin sekoittaen. Rieskataikina saa olla mieluummin löysähkö kuin liian tiivis.
2. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se neljään osaan. Muotoile käsin noin 0,5–1 cm:n vahvuisia rieskoja. Käytä jauhoja apuna.
3. Painele leivän pohja rystysillä, näin saadaan paistamisen aikana leipään kirjava pinta. Rieskan pinta tasoitetaan ja tärpätään, eli koristellaan joko tärpillä tai sahateräisellä veitsellä.
4. Pistele rieskat haarukalla ennen paistamista. Paista heti kuumassa uunissa n. 300 asteen lämmössä 5-8 minuuttia. Rieska on kypsä, kun se kumisee ontosti pohjaan koputettaessa. Rieskan paistaminen onnistuu hyvin myös sähköuunissa.
5. Paistamisen jälkeen rieskojen annetaan jäähtyä pystyasennossa, jotta niistä tulee rapeita. Rieskat voi myös kääriä leivinliinan sisään jos haluaa, että ne ovat kauttaaltaan pehmeitä. Rieska kuivuu herkästi, joten ylimääräiset kannattaa pakastaa heti.

Poronlihakeitto:

1 kg poron luullista keittolihaa (kylkeä tms.)
suolaa
vettä
2–3 porkkanaa
pala lanttua
pala selleriä
1 palsternakka
1 sipuli
6–8 perunaa
maustepippuria
suolaa


1. Lisää luulliset poronlihapalat kiehuvaan veteen.
2. Kuori pinnalle muodostuva valkuaisvaahto ja lisää joukkoon
mausteet. Kun lihat ovat kypsiä, irrota lihat luista ja
paloittele ne suupaloiksi. 
3. Siivilöi lihojen keitinliemi kattilaan.
4. Kuori ja paloittele juurekset. Lisää juurekset (paitsi peruna)
ja sipuli siivilöityyn liemeen. Keitä juurekset lähes kypsiksi,
lisää lohkotut perunat ja hauduta raaka-aineet kypsiksi. 
5. Lisää juuresten joukkoon kypsät lihapalat, kiehauta ja tarkista maku.

Leipäjuusto:

 4 l luomutäysmaitoa
 1 rkl suolaa
 1 rkl juustonjuoksutinta

Lisäksi:
 harsokangas
 siivilä


1. Mittaa maito ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kädenlämpöiseksi eli noin 36-asteiseksi.
2. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella ja anna maidon juoksettua lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia.
3. Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan ristiviiltoja veitsellä. Anna heran erottua juustomassasta noin 10 minuuttia.
4. Vuoraa iso siivilä kastellulla, puhtaalla harsokankaalla. Nostele juustomassa sen päälle. Painele juustomassaa kevyesti, jotta hera irtoaa massasta. Taita harsokankaan reunat juuston päälle ja painele vielä kevyesti heraa pois. Nosta siivilä kulhon päälle ja siirrä juusto jääkaappiin valumaan yöksi. Lisää päälle hyvin kevyt paino. Kulho kerää valuvan heran.
5.. Kumoa hyvin valutettu juusto reunalliseen, laakeaan uunivuokaan, jonka vetoisuus on noin 2 litraa.
6. Nosta juusto paistumaan 275-asteisen uunin yläosaan. Paistoaika on noin 30 minuuttia. Jos juusto saa tummia pilkkuja nopeasti, alenna lämpö 250-asteeseen ja jatka paistamista, kunnes juusto on kauniin ruskeapilkullista.
7. Anna juuston jäähtyä ja leikkaa se paloiksi.


Lähiruokaa myyviä yrityksiä:


Arktikum:
Kahvilassa käytetään paikallisia raaka-aineita. Näihin kuuluu juomat, liha, makeiset ja marjat

Arctic superfoods:
Yritys myy pohjoisen paikallisista raaka-aineista valmistettuja EVÄS-patukoita

Tunturiporo (myös luomu): 
Porolihamyymälä, tarjoaa myös lounasta

Luomutiloja:


Luomulaakso: 

Luomumarjat ja -hedelmät
Luomuperunat, -juurekset, -vihannekset, sipulit sekä yrtit
Luomuvilja ja -viljatuotteet
Luomuliha, -langat ja -taljat
Luomukananmunat ja maitotuotteet
Luomuhunaja
Luomurypsiöljy

Laitalan luomutila:

Yrtit
Saippuat
Voiteet


Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti