Kaarnikkaa käytetään erityisesti Pohjois-Suomessa monissa eri ruuissa. Marjat kasvavat sekä kankailla että rämeillä. Lapissa ne kasvavat myös myös tuoreissa ja lehtomaisissa metsissä sekä tuntureilla. Variksenmarja selviää talvesta vähäiselläkin lumipeitteellä paleltumatta ja se sietää hyvin kuivuutta. Satoaika on heinäkuun lopulta lumen tuloon asti ja taas keväällä uudelleen.
Kaarnikan maku on mieto, mutta muiden marjojen kanssa sekoitettuna se sopii hyvin mehuihin, marjaviineihin ja marmeladeihin. Marjoista saadaan myös violettia väriä lankoihin.
Variksenmarjan varvuista tehdään luutia, joita kutsutaan kraakuvartiseksi luudaksi tai juuriluudaksi.
Alkuruoka: Kaarnikkagraavattua siikaa
Laktoositon
80 g siika fileetä
0,5 kg variksenmarjamehu tiivistettä
merisuolaa
tilliä
sokeria
Tarjoiluun:
20 g sitruunaa
20 g tomaattia
20 g tuorekurkkua
1 vaalea leipäviipale
10 g lehtisalaattia
tillinoksia
variksenmarjoja
smetanaa
Ripottele astian pohjalle hiven merisuolaa, jonka päälle asettelet siikafileen
nahkapuoli alaspäin. Ripottele päälle merisuolaa, tillinoksia, vähän sokeria sekä
variksenmarjamehu. Peitä kala tuorekelmulla ja vie viileään graavautumaan. Ohut
siikafilee valmistuu n. 6-8 tunnissa, paksumpi filee vaatii pidemmän ajan
graavautuakseen. Leikkaa vaaleasta leipäviipaleesta reunat pois esim. juomalasia
muottina käyttäen. Paahda leipäviipale. Viipaloi graavattua siikaa ja kokoa
siikaviipaleista ruusuke leivän päälle. Revi huuhdeltu lehtisalaatti suikaleiksi leivän
ympärille. Koristele sitruunasiivulla ja tomaattilohkolla. Pursota vatkattu smetana
siikaruusukkeen keskelle. Koristele tillillä ja variksenmarjoilla.
Juoma: Kaarnikkajuoma
Laktoositon
6 l kaarnikoita
1 ½ l vettä
1 kg sokeria
2 tl viinihappoa
Marjat survotaan, päälle kaadetaan kiehuva vesi. Marjat saavat mehustua astiassa
seuraavaan päivään, jonka jälkeen marjat siivilöidään. Sekoita mehuun viinihappo ja
sokeri. Anna seoksen käydä 5 vrk, jonka jälkeen se siivilöidään uudelleen. Juoma
pullotetaan ja säilytetään hyvin suljetuissa pulloissa tavallisessa kellarissa. Mehu on
heti valmista käytettäväksi, maku kuitenkin paranee vanhetessa
Pääruoka: Kaarnikkainen liharuukku (4 annosta)
Laktoositon
30 g margariinia
0,6 kg naudanlihakuutioita
75 g sipulia
75 g tomaattia
1 dl variksenmarjoja
3 ½ tl suolaa
3 ½ tl mustapippuria
3 ½ basilikaa
2 ½ dl punaviiniä
4 dl lihalientä
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
Ruskista lihapalat ja kaada ne hautumaan pataan, päälle pannunhuuhteluvesi ja
lihaliemi. Lisää pilkotut sipulit, kaltatut tomaatit, punaviini ja mausteet. Sulje
variksenmarjat sideharsopussiin ja pistä pataan. Anna lihan hautua kannen alla
hiljaisessa lämmössä n. 45 min. Suurusta veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla ja
kiehauta noin 5 min. Poista marjapussi ja tarkista maku. Huom.! Kaarnikka värjää
lihan harmahtavaksi.
Jälkiruoka: Paistetut banaanit variksenmarjakastikkeessa (4 annosta)
Laktoositon
4 banaania
3 rkl margariinia
2 rkl sitruunanmehua
6 rkl variksenmarjahyytelöä
Kuori banaanit ja puolita ne pituussuunnassa. Paista banaanit kauniin kullan
ruskeiksi ja kaada sitruunanmehu päälle. Sulata variksenmarjahyytelö mikrossa.
Aseta banaanit tarjoilulautaselle ja kaada kuuma sulanut hyytelö päälle. Koristele
mantelilastuilla. Tarjoa banaanit jäätelön tai kermavaahdon kera. Banaanit voi
lämmittää mikrossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti