maanantai 26. syyskuuta 2016

Jämsä

Jämsän reissusta jäi todella hyvät, mutta väsyneet fiilikset. Opin, että isolle ryhmälle ohjelman suunnittelu on todella tarkkaa ja vaativaa hommaa. Aikataulujen suunnittelu on vaikeaa ja matkan aikana tulee kaikenlaisia yllätyksiä myös ohjelman suunnittelijoille. Paintballissa olisi voinut olla enemmän aikaa, koska pelaaminen oli todella kivaa, joten niille ketkä eivät pelaamaan tulleet olisi voinut olla jotain erilaista tekemistä, niin olisimme saaneet pelata pidempään.


Oli kiva tutustua uusiin ihmisiin ja viettää aikaa yhdessä ryhmän kanssa. Ryhmäydyimme luokan kanssa niin paljon, kun tästä enää voi ryhmäytyä, koska olemme todella tiivis ryhmä. Tutustuimme myös muutamaan jämsäläiseen. Heidän kanssaan oli kiva jutella ja huomata eroja kotikaupungeissamme ja tavoissamme.


Reissu ylitti odotukset, koska aluksi ei tehnyt mieli lähteä, mutta jo reissun alkuvaiheilla mieli muuttui ja olisin viihtynyt pidempäänkin. Matka painui mieleen ja oli todella kiva reissata luokan kanssa ja muutenkin oli todella hauskaa.



Ranska

USKONTO

Ranskassa valtio ja uskonto on erotettu toisistaan, eikä eri uskontokuntiin kuuluvia tilastoida virallisesti. Suurin uskonto on katolisuus. 51% väestöstä on katolisia, Ranskassa on myös melko paljon muslimeja. Juutalaisia on noin 600 000.

VÄESTÖ

Ranskassa on asukkaita 66 miljoonaa. Väestöntiheys on 116 asukasta / km2. Kaikki kansalaisuuden saaneet luetaan etnisesti ranskalaisiksi, eikä vähemmistökansoja virallisesti ole. Merkittävimmiksi vähemmistöiksi luetaan kelttiläiset, latinalaiset ja teutooniset kansat. 
Maan ainoa virallinen kieli on ranska.

KANSALLISET JUHLAPÄIVÄT

1.1 Uudenvuoden päivä
Pääsiäinen
28.4 Pyhän Pierre Chanelin päivä
1.5 Vappu
8.5 Voiton päivä (Toisen maailmansodan loppu)
Orjuuden lakkauttamisen muistopäivät: 22.5, 27.5, 10.6, 20.12 (eri alueilla)
Helatorstai ja Helluntai
29.6 Autonomian juhla
14.7 Ranskan kansallispäivä
21.7 Victor Schoelcherin päivä
29.7 Terriorion päivä
1.11 Pyhäinpäivä
25.12 Joulupäivä
26.12 Tapaninpäivä
Kuukalenterin 12 kuukauden 10 päivä Id al-Adha (Ylimääräinen juhlapäivä Mayottella, islamin tärkein juhla)

KULTTUURI

Ranskalainen sanonta pitää täsmällisyyttä kohteliaisuutena. Myöhästeleminen ei ole harvinaista. Vieraan on syytä olla täsmällinen. Ranskan virka-aika on ma-pe 8.30-12.00 ja 14-18.00. Päivät saattavat venyä pitkiksikin. Keskiviikkoisin lapset ovat usein vain puoli päivää koulussa tai kokonaan vapaalla. Ranskan aikakäsitys on lineaarinen. Suomeen verrattuna yhteiskunta on maskuliininen. Yhteisöllinen kulttuuri. Suuren valtaetäisyyden kulttuuri. Epävarmuutta välttävä kulttuuri. 

MATKAILU

Ranskasta Suomeen matkustaneista yöpyi Suomessa tammi-heinäkuussa 2016 n. 162 093. Kävijämäärä on kasvanut tammi-heinäkuusta 2015 9.0%. Ranskalaiset matkustavat mielellään Lappiin talvilomailemaan.
Suosittelisin Lapissa laskettelu ja hiihtolomaa, koska sellainen selvästi kiinnostaa heitä. Kesäaikaan veisin heidät mökkeilemään. 

POHDI

Ohjelmapalvelun täytyy olla ranskalaisten arvoja noudattavaa, se ei voi olla suomalaisten arvojen mukaan tehty, jos ranskalaisilla on erilainen ajatusmaailma. Ranskalaiset pitävät myös vapaata eivätkä ole samanlaisia työntekijöitä kuin suomalaiset, joten ohjelmapalvelu voi olla rennompi. Ohjelmapalvelu voi olla rento, koska ranskalaiset ovat rentoja ja saattavat myöhästellä. Ranskan yhteisö on hieman maskuliinistä, joten ohjelmapalvelussa on hyvä olla miehille ja naisille omaa tekemistä. Ranskalaiset ovat yhteisöllistä kansaa, joten ohjelmapalvelussa on hyvä tehdä perheen ja ryhmän kanssa, koska ranskalaisille ryhmään kuuluminen merkitsee turvallisuutta. Järjestys suojelee ihmisiä ranskalaisten kulttuurissa, joten ohjelmapalvelun on hyvä olla järjestelmällistä, mutta ei liian tiukkaa. Ranskalaisille turvallisuuden tunne on tärkeää, eli ei liian villiä palvelua. 





tiistai 20. syyskuuta 2016

Haamuasiakas - Coffee house

Asiakaspalvelija:


Coffee housen asiakaspalvelija oli asiallisen näköinen, hänellä oli siistit työvaatteet, vähän meikkiä, hiukset kiinni ja hänen olemuksensa oli siisti ja helposti lähestyttävä. Hän oli ystävällinen ja hänen asenteensa oli iloinen ja pirteä. Hän oli läsnäoleva, ei käyttänyt puhelinta tai keskustellut muiden työntekijöiden kanssa ja antanut asiakkaan odottaa. Asiakaspalvelija oli ammattimainen, hän hallitsi työtekniikat, hygienia oli kunnossa, hän ei kiroillut, ollut töykeä tai epäystävällinen. Asiakaspalvelija kertoi asiantuntevasti tuotteista, kun jokin toinen asiakas häneltä kysyi leivän sisältöä.


Ympäristö:


Coffee housen sisustus on siisti, mukava ja värikäs. Leivokset ja muut ruuat on aseteltu esille houkuttelevasti ja palvelu on ystävällistä ja energistä. Siellä on mukava viettäää aikaa ja olla. Kahvilassa on siistiä ja puhdasta ja myös työntekijöiden hygienia on kunnossa ja myytävät ovat herkullisia. Coffee housen mainoksia näkee kaupungilla jonkin verran ja Goodmanissa, jossa kahvila sijaitsee on mainoskylttejä kahvilasta. Kahvila voisi mainostaa itseään enemmän. Jotkin sesongit, kuten joulu Coffee housessa otetaan huomioon, mutta melko vähän sisustuksessa on muutoksia. Paikan astiasto on yksinkertaista valkoista posliinia. Astiat sopivat paikan sisustukseen hyvin, koska yksinkertaiset astiat tasapainottavat muuten värikästä sisustusta. Astiat ovat aina olleet ehjiä ja puhtaita.


Yleisvaikutelma:


Yleisvaikutelma oli hyvä. Palvelukokemuksesta jäi hyvä mieli, asiakaspalvelijan kohteliaan ja enrgisen käytöksen ja kahvilan yleisen tunnelman vuoksi. Palvelussa en huomannut erityisemmin mitään huonoa, ainoa miinus kahvilassa on se, että kahvilan ruuat ovat hieman kalliita. Parannettavaa olisi sisustuksessa, se voisi muuttua sesonkien ja vastaavien mukaan, jotta paikassa olisi vaihtelua. Jos olisin asiakaspalvelijan asemassa olisin toiminut samalla tavalla kuin hän toimi, koska palvelu oli erinomaista.


Room Escape

Asiakaspalvelutilanteeseen valmistautuminen:

Pukeuduin kokonaan mustiin vaatteisiin, koska sovimme ryhmässä, että pukeudumme niin. Teimme heijastinteipistä kirjaimia, joita piilotimme ympäri huonetta. Peitimme huoneen ikkunat jätesäkeillä ja kankaalla, jotta saisimme huoneen pimeäksi. Siirtelimme myös pöytiä ja tuoleja erilaiseen järjestykseen.
Olin oma-aloitteinen, mutta kysyin myös muiden mielipiteitä, että saimme huoneen vastaamaan mahdollisimman paljon suunnitelmiamme. Tiesin, että kaikki asiakkaat olivat tyttöjä ja että he olivat hiusalalta. Olimme pyytäneet alan ykkösluokkalaisia, mutta myös muutamia vanhempia opiskelijoita tuli.

Asiakkaiden vastaanottaminen:

Olin luokassa, kun Emma ja Ronja ottivat asiakkaat vastaan ja selittivät heille mitä heidän pitää tehdä huoneessa. En keskustellut asiakkaiden kanssa paljoa. Panostin huoneen sisustamiseen ja suunnitteluun, jotta asiakkaat viihtyisivät. Kannustin asiakkaita tehtävän aikana.

Asiakaspalvelijana toimiminen:

Kun asiakkaat olivat paikalla soitin puhelimestani musiikkia, josta löytyi yksi vihje. Sovimme ryhmän kanssa, että neuvomme mahdollisimman vähän asiakkaita tehtävän aikana sääntöjen selittämisen jälkeen. Olin asiakkaille ystävällinen ja he osallistuivat tehtävään hyvin ja pääsivät nopeasti huoneesta ulos. Oma suullinen ja sanaton viestintä sujui mielestäni hyvin. Meidän ei kauheasti tarvinnut auttaa tai keskustella asiakkaiden kanssa, koska he lähtivät huoneesta ulos päästyään ja heidän ollesaan sisällä huoneessa emme puhuneet heidän paljoa, koska emme saaneet auttaa heitä.

Asiakaspalvelutilanteen päättäminen:

Tehtävän jälkeen pyysimme asiakkailta palautetta ja kiitimme, siitä että he tulivat. Asiakkaat
antoivat hyvää palautetta. Kiitimme asiakkaita ja he kiittivät meitä ja lähtivät. Kun asiakkaat lähtivät aloimme siivota huonetta.

Asiakaspalvelutilanteessa käytettävien resurssien ja tietotekniikan hallinta:

Käytimme heijastinteippiä kirjainten tekoon, jätesäkkejä ja mustia kankaita ikkunoiden peittämiseen ja teippiä ja jätesäkkien ja kankaiden kiinnittämiseen. Emme käyttäneet tietokoneita tai vastaavia room escapen suunnitteluun tai toteuttamiseen, koska emme kokeneet sen olevan tarpeellista.

Matkailupalvelujen informaatio- ja muun materiaalin käyttö:

Käytimme WhatsAppia keskusteluun yhdessä ryhmän kanssa ja asiakkaille ilmoitimme tapahtumasta viemällä heille kutsun, joka oli paperilla.

Turvallisuudesta huolehtiminen:

Huolehdin omasta ja työkavereiden turvallisuudesta niin, että kukaan ei kiipeillyt vaarallisesti tai tehnyt muutakaan vaarallista. Asiakkaiden turvallisuudesta huolehdimme varoittamalla, että huone on pimeä ja kertomalla, että jos pimeys tai jokin muu pelottaa tai ahdistaa huoneesta saa poistua. Emme myöskään tehneet vaarallisia rakennelmia tai esteitä pimeään huoneeseen.

Muuta:

Yllättäviä tilanteita tuli muutamia. Tehtävän alkaessa yksi asiakkaista sytytti valot, joten sammutimme ne kielsimme sytyttämästä niitä uudelleen. Asiakkaat suoriutuivat tehtävästä paljon odotettua nopeammin, joten sekin oli yllättävää. Koko room escapen valmistelu oli yllättävää tilannetta, koska emme olleet päässeet luokkaan kuin vain käymään nopeasti. Toimin tilanteissa mahdollisimman rauhallisesti ja selvittää tilanteen helposti ja yksinkertaisesti, valmistelun stressaamisesta huolimatta koitin pysyä rauhallisena.
Ryhmän työnjako ei oikein sujunut, koska lähes kaiken työn teimme minä, Emma ja Ronja. Milla osallistui alussa suunnitteluun, mutta siihen se jäikin poissaolojen vuoksi.
Ohjelmapalvelussamme oli mielestäni todella hyvä idea ja suunnitelma. Teimme myös Ronjan ja Emman kanssa todella hyvää yhteistyötä. Saimme myös paljon apua muilta ryhmiltä erityisesti Tytiltä ja Samilta.
Parannettavaa olisi ollut toteutuksessa, mutta sen epäonnistumiseen syynä oli lähinnä vähäinen aika ja ryhmänjäsenten poissaolo.
Mielestäni pystyimme tuottamaan mukavan, positiivisen ja erilaisen elämyksen asiakkaille. Asiakkaat pääsivät käyttämään näkö ja kuuloa suurilta osin.
Opin, että tapahtuman järjestäminen on haastavaa, vaatii sunnittelua ja on stressaavaa. Kaikesta huolimatta tapahtuman järjestäminen on hauskaa ja luovuutta vaativaa. Omaan työhönsä voi myös pettyä ja järjestämisestä voi jäädä negatiivinen kokemus, jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.
Minulle jäi vähän pettynyt ja huono fiilis, koska ohjelmapalvelumme ei oikein onnistunut. Asiakkaat osallistuivat onneksi melko hyvin mistä tuli hyvä mieli. Näimme kuitenkin todella paljon vaivaa järjestääksemme tapahtuman, mutta työmme meni vähän hukkaan, kun asiakkaat pääsivät huoneesta nopeasti ulos. Jos koko ryhmä olisi osallistunut ja ollut paikalla olisi kaikki varmasti onnistunut paremmin. Kaikesta saamastamme avusta huolimatta olisi ollut hyvä jos oma ryhmä olisi ollut kokonaan paikalla, koska he tiesivät suunnitelman paremmin. Kaiken kaikkiaan jäi pettynyt olo.



tiistai 13. syyskuuta 2016

Reklamaatio

Haluaisin tehdä reklamaation. Minulle lähetettiin viallinen kännykkä. Haluaisin vaihtaa kännykän uuteen, koska saamani kännykkä ei toimi. Olen tyytymätön, koska en halua maksaa rikkinäisestä tuotteesta, jonka hajoamista en ole itse aiheuttanut. Haluaisin lähettää kännykän takaisin, jotta sen saisi korjaukseen tai saisin uuden tilalle.

maanantai 5. syyskuuta 2016

Kattauskilpailu

Suunnittelu:
Suunnittelu onnistui hyvin. Olimme kaikki tasapuolisesti suunnittelussa mukana, Amanda tosin hoiti kirjoittamisen, koska käytimme hänen blogiaan. Olimme Rosan kanssa kuitenkin mukana miettimässä mitä ja miten suunnittelu kirjoitetaan. Meistä jokainen etsi pinterestistä kuvia ja keksimme ystävänpäivä teeman ja valitsimme kattaustyylin yhdessä. Suunnittelimme koulussa ja käytimme nettiä, omaa mielikuvitusta ja kirjoittamiseen tietokonetta. Suunnitelma muuttui jonkin verran matkan varrella, kun saimme lisää ideoita, mutta suunnitelma pysyi pääosin samana. Lisäsimme vain muutamia asioita täydentääksemme kattausta.

Vuorovaikutus ja ryhmätyö:
Ryhmätyöskentelymme oli tasa-arvoista, teimme tasapuolisesti tehtäviä. Ryhmätyöskentelymme sujui todella hyvin. Keskustelimme ja teimme päätökset yhdessä. Otimme toisemme huomioon ja kuuntelimme toisiamme. Vuorovaikutus toimi puhumalla ja se sujui suunnitellustí, koska tunnemme toisemme todella hyvin niin keskustelu ja työskentely oli helppoa yhdessä.

Kuvaaminen ja editointi: 
Kuvista tuli aikalailla mielikuviemme mukaiset. Hieman erilaiset, koska kattauksen suunnitelma oli vähän erilainen kun tekemämme kattaus. Kuvien muokkaus onnistui hyvin, koska saimme kattauksesta hyvät kuvat eivätkä ne tarvinneet paljoa muokkausta. Emme olisi tarvinneet enempää kuvanmuokkaus työkaluja.

Kilpailu ja markkinointi:
Facebook toimii mielestäni hyvin kilpailun alustana. En käyttäisi muuta foorumia, koska todella moni käyttää facebookia ja se on selkeä ja helppo käyttää. Esimerkiksi twitterin tai instagramin käyttäjät ovat pääasiassa nuoria ja halusimme tavoittaa myös muun ikäisiä ihmisiä. Facebookia käyttävät myös monet vanhemmatkin ihmiset ja muutenkin monet eri-ikäiset. Kilpailu on riittävän näkyvä, koska sitä voi jokainen jakaa ja kaikki käyttäjät voivat sen nähdä. Some tavoittaa paljon ihmisiä, varmasti enemmän kuin jokin toinen kanava.
Tekisin yritykselleni facebook-, twitter- ja instagram- sivut ja jakaisin niitä omalla käyttäjälläni. Tekisin myös kotisivut yritykselleni, niin myös ei somen käyttäjät voisivat löytää yrityksen netistä. Opin että sosiaalinen media toimii hyvin markinoinnissa, sillä sen avulla saa hyvin näkyvyyttä ja se tavoittaa paljon ihmisiä. Se on myös nopea tapa saada tieto leviämään.

Reflektio:
Kokonaisuutena projekti onnistui odotettua paremmin. Meillä ei ollut mitään suuria ongelmia, vain oikeanlaisten somisteiden etsiminen oli osittain haastavampaa. Onnistuimme ryhmänä todella hyvin, koska työskentely oli helppoa ja luontevaa yhdessä. Tekisin selkeämmän ja valmiimman suunnitelman. Hyvää oli se, että kattauksen toteutus oli näkemyksemme mukainen ja onnistunut. Huonoa oli se, että aivan kaikkea mitä olisimme halunneet kattaukseen ei ollut saatavilla. Opin taittelemaan lautasliinoja ja laittamaan kattaukseen erilaisia somistuksia ja asetelmia. Olisin kaivannut lisää värejä ja mahdollisuuksia toteuttaa ideoita koulun tarvikkeilla.